Nieuws

Terugblik tweede editie duurzame inzetbaarheid

Inzicht vanuit de sectoranalyse

Toen Marjon halverwege augustus 2022 bij de Koninklijke VVNH in dienst trad, had haar voorganger al de basis gelegd voor het subsidieaanvraagtraject MDIEU en de sectoranalyse. Deze analyse gaf Marjon een helder beeld van de staat van duurzame inzetbaarheid binnen de sector. Ze ontdekte dat er in de sector diverse uitdagingen waren, zoals een hoge mate van psychosociale arbeidsbelasting en het verbeteren van leefstijl. De bevindingen uit de analyse benadrukken het belang van interventies op het gebied van gezondheid en welzijn op de werkvloer.

De menukaart van activiteiten

Op basis van de sectoranalyse en gesprekken met vakbonden en werkgevers werd een menukaart opgesteld met activiteiten waar bedrijven de keuze hadden. Hier lag echter een grote uitdaging: hoe maak je bedrijven enthousiast voor deze activiteiten? Veel bedrijven in de houtsector zijn traditioneel ingesteld, met oudere werknemers die al lange tijd in dienst zijn. Veranderingen doorvoeren is niet vanzelfsprekend, vooral niet als de noodzaak niet direct voelbaar is. Dit blijkt uit de veelgehoorde argumenten over duurzame inzetbaarheid. Bedrijven gaven aan:

  1. Geen noodzaak voor verandering te ervaren: Als het goed gaat, waarom dan veranderen?
  2. Tijdsgebrek te hebben: Vooral voor kleinere bedrijven is het moeilijk om tijd vrij te maken voor nieuwe initiatieven.
  3. Het is onbekend en niet duidelijk wat het oplevert: De positieve gevolgen zijn niet direct voelbaar of te meten.

Positieve veranderingen en inzichten

Ondanks de aanvankelijke terughoudendheid, hebben de bedrijven die deelnamen aan het programma snel de waarde ervan ingezien. Marjon merkte dat activiteiten zoals healthchecks vaak een eye-opener waren voor zowel werknemers als werkgevers. Werknemers kregen inzicht in hun eigen leefstijl en werden uitgenodigd om zelf de regie te nemen over hun gezondheid. Dit resulteerde in positieve gedragsveranderingen aan de werkgevers én de werknemers kant. Ook op het gebied van leiderschap werden positieve resultaten geboekt. Leidinggevenden kregen nieuwe inzichten en manieren om hun medewerkers beter te ondersteunen, wat leidde tot betere resultaten op de werkvloer en een prettigere werksfeer. Dat zat voornamelijk in de kleine gedragsveranderingen die een wereld van verschil maakten.

“Uit evaluaties lees je dat mensen echt tot het inzicht zijn gekomen dat verandering niet slecht is maar juist positief is. Door het volgen van een training komen ze tot het inzicht dat al een kleine gedragsverandering ze juist helpt. Bedrijven zien in dat het ook in de kleine dingen kan zitten en dat je het moet durven om die eerste stap te zetten om dat te ervaren.”

- Marjon van Dam, Secretaris Sociale Zaken Koninklijke VVNH

Ook op het gebied van leiderschap werden positieve resultaten geboekt. Leidinggevenden kregen nieuwe inzichten en manieren om hun medewerkers beter te ondersteunen, wat leidde tot betere resultaten op de werkvloer en een prettigere werksfeer. Dat zat voornamelijk in de kleine gedragsveranderingen die een wereld van verschil maakten.

De uitdagingen voor de toekomst

Bedrijven zijn positief over de effecten van de DI-activiteiten en er is meer bewustzijn in de sector over duurzame inzetbaarheid. Hoewel de grotere bedrijven al aanzienlijke stappen hebben gezet, blijft het een uitdaging om kleinere houthandelaren te bereiken. Voor deze groep is de tijdsinvestering vooraf vaak groot, vooral omdat het concept duurzame inzetbaarheid nog abstract kan zijn. Mocht er een volgende editie van het programma komen wil het programma Hout Mooi Werk daarom meer kant-en-klare oplossingen aanbieden. De aandacht moet dan vooral gericht zijn op het ontzorgen van de werkgevers en hen helpen de eerste stappen richting duurzame inzetbaarheid te zetten.

“Iedereen ziet het belang van DI, maar het in de praktijk brengen en enthousiast krijgen dat zijn de speerpunten waar we ons in de volgende editie willen focussen. De meeste bedrijven die hebben meegedaan zouden vervolgactiviteiten willen doen. De uitnodiging is dus ook: Doe gewoon een keer mee en zie wat het oplevert. Je gaat ervaren als je eenmaal in die beweging zit dat de rest volgt.”

- Marjon van Dam, Secretaris Sociale Zaken Koninklijke VVNH

Impact en vervolg

Uit evaluaties blijkt dat deelnemers echt tot het inzicht komen dat verandering positief is. Of het nu gaat om het aanpassen van leefstijlen na een healthcheck of het verbeteren van omstandigheden die te maken hebben met psychosociale arbeidsbelasting, de effecten zijn duidelijk zichtbaar.

“Iedereen ziet het belang van DI dat is het punt niet, maar het in de praktijk brengen en enthousiast krijgen dat zijn de speerpunten waar we ons in de volgende editie willen focussen. De meeste bedrijven die hebben meegedaan zouden vervolgactiviteiten willen doen. De uitnodiging is dus ook: Doe gewoon een keer mee en zie wat het oplevert. Je gaat ervaren als je eenmaal in die beweging zit dat de rest volgt.”

- Marjon van Dam, Secretaris Sociale Zaken Koninklijke VVNH

Doe mee en ontdek zelf de voordelen. Start met kleine stappen door een activiteit te kiezen die bij jouw bedrijf past en bouw verder vanuit daar. Dan is de beweging is ingezet, en met de juiste ondersteuning kunnen alle bedrijven in de houtsector profiteren van de voordelen van duurzame inzetbaarheid.

Het programma Hout Mooi Werk heeft de houtsector een frisse blik gegeven op duurzame inzetbaarheid. Hoewel er nog uitdagingen zijn, met name bij het betrekken van kleinere bedrijven, is de basis gelegd voor een gezondere en productievere werkomgeving binnen de sector. De boodschap is duidelijk: verandering is positief, en met de juiste stappen kan iedere onderneming in de houtsector hiervan profiteren.

Het laatste nieuws

Terugblik tweede editie duurzame inzetbaarheid

Sinds de start van het programma Hout Mooi Werk in augustus 2022, heeft de houtsector een mooie stap gezet richting meer duurzame inzetbaarheid. We spraken met Marjon, Secretaris Sociale Zaken bij de Koninklijke VVNH en stuurgroep lid, over de ervaringen en resultaten van het programma Hout Mooi Werk.

Succesverhaal: Duurzame Inzetbaarheid bij Gooskens Hout

Michelle Maas, 26 jaar oud, werkt sinds anderhalf jaar als HR Manager bij Gooskens Hout, een familiebedrijf in de houtsector. Voordat zij bij Gooskens Hout begon, werkte Michelle bij ASML. Bij Gooskens Hout kreeg zij de kans om het HR-beleid vanaf de grond op te zetten, een uitdaging die zij met beide handen heeft aangegrepen.

Investeren in mensen: duurzame inzetbaarheid bij TABS Holland

De hout- en bouwmaterialenbranche is continu in beweging. Bedrijven die willen groeien en concurreren, moeten niet alleen investeren in producten en kennis, maar vooral in hun mensen. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is hierbij cruciaal, iets wat TABS Holland goed begrijpt. Om de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers te vergroten, heeft TABS Holland via het programma Hout Mooi Werk samen met Wecreate verschillende opleidingsprogramma’s opgezet. We spraken met Bas Metten, adviseur leren en ontwikkelen bij TABS Holland, over de aanleiding, impact en resultaten van deze trainingen.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?

"*" geeft vereiste velden aan